Îmbrăcat lejer, cu jeans și un sacou gri, relaxat, cu zâmbetul pe buze, întâmpinat de cei dragi pe aeroportul Dallas-Fort Worth. A pozat alături de o femeie îmbrăcată în costum tradițional african, în timp ce și-a sunat familia pentru a anunța că a sosit.
Acesta este momentul în care Thomas Eric Duncan a ajuns în SUA, după o călătorie în Liberia. Fotografia care surprinde respectivele clipe face acum înconjurul lumii. Asta pentru că bărbatul în vârstă de 42 de ani avea să fie diagnosticat, câteva zile mai târziu, cu Ebola.
FOTO: dailymail.co.uk
Deși medicii de la Texas Health Presbyterian Hospital au anunțat sâmbătă că starea de sănătate a bolnavului este „foarte gravă”, Parchetul din Dallas ia în considerare posibilitatea de a-l pune sub acuzare pe cel care a adus primul caz de Ebola în Statele Unite ale Americii, pentru atac agravat, relatează Mediafax.
Autoritățile din americane și liberiene investighează pentru a determina dacă Duncan știa că a fost expus la virusul Ebola înainte de a călători la Dallas, în Texas. Dacă se va descoperi că știa, procurorul din Dallas, Craig Watkins, a declarat că acesta ar putea fi acuzat de atac agravat, pentru că a expus și alte persoane la acest virusul.
„Am pus sub acuzare persoane care au expus în mod conștient alți oameni la virusul HIV, ceea ce reprezintă un atac agravat”, a explicat acesta.
„Risc ridicat” de contaminare pentru persoanele care au intrat în contact cu liberianul
Cincizeci de persoane care au intrat în contact cu Duncan sunt acum monitorizate de autoritățile sanitare. Dintre acestea, zece prezintă un „risc ridicat” de a fi contaminate de către liberian.
Mai mult, cei patru membri ai familiei bolnavului trebuie să rămână acasă până la 19 octombrie, fără a primi vizite. Ei vor trebui să se supună unor teste sangvine și să anunțe eventuale simptome precum febra, durerile musculare, diareea sau greața.
FOTO: AFP//Mediafax (Joe Raedle)
„Am pus la punct un protocol pentru a proteja oamenii și a opri propagarea bolii”, a declarat David Lakey, secretarul Sănătății din Texas, pentru a justifica ordinul de consemnare la domiciliu. „Această obligație ne permite să monitorizăm situația foarte meticulos”, a adăugat el într-un comunicat citat de agenția Mediafax.
Thomas Eric Duncan, a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fără a prezenta simptome. El a început să se simtă rău la 24 septembrie, iar pe 25 septembrie s-a prezentat la serviciul de urgență. A fost trimis acasă a doua zi, cu diagnosticul „infecție virală benignă”, după care a fost spitalizat din nou două zile mai târziu.
Spitalul din Texas își recunoaște vina: „Nu a fost luată în calcul în decizia clinică”
Spitalul Texas Health Resources a recunoscut ulterior că a făcut o greșeală trimițând pacientul acasă după o primă examinare la camera de urgență.
„Pacientul i-a spus asistentei să scrie în fișa de informații că el a fost recent în Africa”, a afirmat miercuri doctorul Mark Lester, directorul general al Texas Health Resources. „Din nefericire, această informație nu a fost transmisă întregii echipe și nu a fost luată în calcul în decizia clinică”, a adăugat el.
Duncan a fost diagnosticat cu Ebola abia pe 30 septembrie.
Sâmbătă, 4 octombrie, reprezentanții Texas Health Presbyterian Hospital au anunțat că starea de sănătate a liberianului s-a agravat semnificativ.
FOTO: AFP//Mediafax (Tom Pennington)
Potrivit Mediafax, Pentagonul a anunțat că 3.000 de militari vor fi trimiși în Africa de Vest pentru a participa la construcția de noi centre de tratament în zonele cele mai afectate de Ebola, iar administrația americană va ajuta la recrutarea și formarea personalului desemnat să le gestioneze.
Eforturile americane se vor concentra pe Liberia, una dintre țările cele mai afectate de virus, alături de Sierra Leone și Guineea. Un centru de comandament va fi instalat în capitala Monrovia.
1.800 de militari urmează să fie trimiși în Africa în săptămânile care vin.
OMS: 7.478 de cazuri, 3.439 de morți în Africa de Vest
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a izbucnit în Guineea, la sfârșitul lui decembrie 2013. De atunci, 739 de persoane, din 1.199 de cazuri înregistrate, au murit. În Liberia, Ebola a provocat moartea a 2.069 de persoane, iar alte 623 au murit în Sierra Leone, din 2.437 de cazuri.
Epidemia de Ebola a apărut și într-o regiune izolată din nord-vestul Republicii Democrate Congo (RDC), distinctă de cea din Africa de Vest. În această regiune, 42 dintre cele 70 de persoane care au contractat virusul au murit de la 11 august, data apariției virusului, potrivit unui bilanț al OMS din 28 septembrie.
FOTO: AFP//Mediafax (Pascal Guyot)
Nigeria a înregistrat 8 morți din 20 de cazuri. În Senegal, singura persoană infectată, un student originar din Guineea, s-a vindecat între timp, potrivit unui anunț din 10 septembrie al autorităților locale.
Boala, numită și febra hemoragică Ebola, are o rată de mortalitate de circa 70%, potrivit unui studiu al OMS. Infecția se produce prin contact direct cu fluidele corporale, iar perioada de incubație este între două și 21 de zile.
Potrivit OMS, se poate spune că boala a dispărut într-o țară când nu mai există contaminări „la 42 de zile după ultimul caz înregistrat”.